μπιρα με χρωμα μπλε

20.2.2022, του Μιχάλη ΜεσαναγρενούΑν κάποιος σας ρωτήσει ποιό είναι το χρώμα της μπίρας, τότε πιθανότατα να απαντούσατε, ξανθό, χρυσό ενώ κάποιοι θα έλεγαν, μαύρο, κόκκινο κλπ. Προφανώς κανένας δεν θα απαντούσε μπλε. Και όμως! υπάρχει μπλε μπίρα όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως παράξενο.

Η γαλλική ζυθοποιία Hoppy Urban Brew (HUB) κατάφερε να παρασκευάσει μπίρα χρώματος μπλε. Για να μπορέσει να επιτευχθεί το μπλε χρώμα χρησιμοποίησε φύκια και πιο σιγκεκριμένα σπιρουλίνα. Η μπλε μπίρα φέρει την επωνυμία Line" και προέκυψε από μια συνεργασία δύο εταιριών, μιας εταιρίας που θέλει να διαδώσει τα φύκια ως συμπλήρωμα διατροφής και μιας ζυθοποιίας.


Το κοινό βρήκε τεράστιο ενδιαφέρον και περιέργεια με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση όπως αναφέρει ο Sebastien Verbeke, ο ζυθοποιός της Hoppy Urban Brew (HUB) που παρασκεύασε την μπλε μπίρα. Τα φύκια επηρεάζουν περισσότερο το χρώμα της μπίρας παρά της γεύσης. Η μπλε απόχρωση προέρχεται από την σπιρουλίνα, ένα φύκι που καλλιεργείται από την εταιρία Etika Spirulina στην πόλη Λιλ της Βόρειας Γαλλίας.


Η φυκοκυανίνη είναι το συστατικό της σπιρουλίνας που δίνει το μπλε χρώμα στη μπίρα. Η φυκοκυανίνη είναι μια φωτοσυνθετική πρωτεΐνη που συναντάται στα κυανοβακτήρια, στα ροδόφυτα και στα κρυπτόφυτα.


Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που παράγει την σπιρουλίνα Xavier Delannoy, εξηγεί ότι έγιναν αρκετές δοκιμαστικές παραγωγές μέχρι να καταλήξουν στην οριστική συνταγή η οποία άρεσε στους ανθρώπους.


Βέβαια, αυτή η προσπάθεια παραγωγής μπλε μπίρας δεν είναι η πρώτη παγκοσμίως. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, μια γιαπωνέζικη ζυθοποιία η Abashiri Brewery παρασκευάζει την Blue Draft, την μπλε μπίρα που παρασκευάζεται από λιωμένο παγόβουνο, τοπικά λουλούδια, κινέζικη γλυκοπατάτα και φύκια.


πηγή:

https://www.euronews.com

https://www.coolthings.com/okhotsk-blue-draft-is-beer-made-from-melted-icebergs/