τΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΝΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΖΥΘΟΦΙΛΩΝ;

12.06.2022, του Μιχάλη ΜεσαναγρενούΗ πίντα (αγγλικά pint) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στους ζυθόφιλους και κυρίως σε χώρες όπως Αγγλία και Αμερική.


Τί είναι όμως η πίντα; Είναι μονάδα μέτρησης του όγκου που χρησιμοποιείται στην Μεγάλη Βρετανία (568ml) και την Αμερική (473 ml). Ισούται με το 1/8 του γαλονιού. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες πίντες όπως η Αυστραλιανή, η πίντα της Ινδίας, η πίντα της Νότιας Αυστραλίας, η σκωτσέζικη και η φλαμανδική πίντα.

Κυρίως όμως θα εξετάσουμε τις δύο βασικές πίντες, την Αυτοκρατορική (Βρετανική) και την Αμερικάνικη.


Εδώ όμως ξεκινάνε τα μπερδέματα. Και αυτό γιατί διαφορετικός όγκος είναι το Αγγλοσαξονικό γαλόνι και διαφορετικός το Αμερικάνικο γαλόνι. Ως εκ τούτου, και η πίντα διαφοροποιείται αν αναφερόμαστε στην αγγλική πίντα (αλλιώς αυτοκρατορική, British Imperial pint) ή την Αμερικάνικη πίντα (American pint).


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Και η αρχή πάντα ξεκινά από την ετυμολογία


Ετυμολογία

Η λέξη πίντα σύμφωνα με τη Wikipedia[1] προέρχεται από την γαλλική λέξη Pinte και ίσως από το λατινικό pincta που σημαίνει ζωγραφισμένο λόγω των ζωγραφιών που υπήρχαν στο πλαϊνό μέρος του δοχείου που δείχνουν την χωρητικότητά του.


Ιστορία

Η πρώτη αναφορά της λέξης πίντα (Pint) εντοπίζεται τον 14ο αιώνα. Η πίντα συμβολίζεται συνήθως με pt και σπανιότερα ως p αν και αξίζει να σημειωθεί ότι στην Βρετανική Φαρμακοποιία του 1864 συμβολίζεται με το Ο (από το λατινικό octavious ή octarious)[2]


Γιατί όμως έχουμε διαφοροποίηση στην Αγγλική και Αμερικάνικη πίντα;


Το 1707, οι Βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής υιοθέτησαν δύο διαφορετικά μεγέθη για να μετράνε τον όγκο των υγρών και των στερεών. Έτσι, καθιέρωσαν

• το βρετανικό γαλόνι κρασιού ως βασικό μέτρο όγκου υγρών (ισούται με 231 κυβικές ίντσες) από όπου προέρχεται και η Αμερικάνικη πίντα υγρών υλικών .

• το βρετανικό γαλόνι καλαμποκιού ως βασικό μέτρο όγκου ξηρών (ισούται με 268,8 κυβικές ίντσες) από όπου προέρχεται η Αμερικάνικη πίντα ξηρών υλικών.


Το 1824, το Βρετανικό κοινοβούλιο αντικατέστησε όλα τα γαλόνια που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε με το Αυτοκρατορικό γαλόνι το οποίο και ισούται με 277,42 κυβικές ίντσες απιονισμένου νερού θερμοκρασίας 62ο F. Από αυτόν τον ορισμό προέκυψε η αυτοκρατορική (Βρετανική) πίντα.


Η πίντα στον Καναδά

Στον Καναδά όμως υπήρχε μια σημαντική διαφοροποίηση. Η Καναδική πίντα έγινε ασυμβίβαστη με την Αγγλική ενώ ταυτόχρονα και εγχώρια υπήρχαν διαφοροποιήσεις και αυτό γιατί σε άλλα μέρη του Καναδά (Κεμπέκ) χρησιμοποιούσαν ως βάση το γαλλικό γαλόνι κρασιού, ενώ σε άλλα (Οντάριο) το παραδοσιακό αγγλικό γαλόνι. Όλα αυτά μέχρι το 1867 όπου τέσσερις από τις Βρετανικές αποικίες ενώθηκαν δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία και το 1873 πλέον ο Καναδάς υιοθέτησε νόμιμα το βρετανικό αυτοκρατορικό σύστημα μονάδων οπότε και οι καναδικές μονάδες έγιναν ασυμβίβαστες με τις αμερικάνικες.


Η πίντα σε άλλα μέρη

Η μονάδα πίντα χρησιμοποιούνταν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μέχρι τον 19ο αιώνα όπου και αντικαταστάθηκαν από το μετρικό σύστημα αν και σε μερικές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης (περιοχές στη Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία) χρησιμοποιείται ακόμα. Η πίντα όμως συναντιέται ακόμα και στην Αυστραλία, την Ινδία και σε διάφορα άλλα μέρη με διαφοροποιήσεις των όγκων σε καθένα από αυτά τα μέρη


Η πίντα και η μπίρα

Η πίντα έχει γίνει συνώνυμο με την μπίρα αφού οι βαρελίσιες μπίρες στην Βρετανία προσφέρονται σε πίντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καθιερωθεί στην Βρετανία ο όρος "πάμε για μια πίντα" εννοώντας φυσικά "πάμε για μια μπίρα".

Γενικώς έχει καθιερωθεί μία πίντα να σημαίνει ένα ποτήρι μπίρας από τους Βρετανούς


Επίσης, υπάρχουν ποτήρια χωρητικότητας 1 πίντας, μάρκες μπίρας που εμπεριέχουν την λέξη pint, ζυθοποιίες και pubs με ονόματα που σχετίζονται με την πίνταΜετατροπή πίντας σε λίτρα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η πίντα διακρίνεται κυρίως στην Αυτοκρατορική (Βρετανική) πίντα και την Αμερικάνικη η οποία υποδιαιρείται πίντα υγρών υλικών και την πίντα για ξηρά υλικά καθώς και τις άλλες πίντες


Στον παρακάτω πίνακα γίνεται η μετατροπή της πίντας σε ml

• 1 Αυτοκρατορική πίντα (βρετανική) = 568,26125 ml

• 1 Αμερικάνικη πίντα υγρών υλικών = 473.176473 ml

• 1 Αμερικάνικη πίντα ξηρών υλικών = 550,6104713575 ml

• 1 Αυστραλιανή πίντα = 570 ml

• 1 πίντα Νότιας Αυστραλίας = 425 ml

• 1 πίντα Ινδίας = 330 ml

• 1 Φλαμανδική πίντα = 250 ml


πηγές

1 wikipedia

2 https://archive.org/details/b20405558/page/n27/mode/2up?view=theater