νεα μελετη αποδεικνυει την υπαρξη αραβοξυλανησ στα βυνοϋπολειμματα (bsg)

02.12.21, του Μιχάλη ΜεσαναγρενούΌλοι γνωρίζουμε ότι τα βυνοϋπολείμματα (Brewers' spent grains, BSG) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή η οποία μάλιστα έχει υψηλή διατροφική αξία. Κάποιοι επίσης τα χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη για παραγωγής ενέργειας.

Πλέον, μια νέα μελέτη, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition 60 , 4393-4411 (2021) έρχεται να δώσει μια άλλη προοπτική για την χρήση των βυνοϋπολειμμάτων τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεϊνες και ίσως είναι ένας αναξιοποίητος πόρος για την διατροφή του ανθρώπου.


Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, τα βυνοϋπολείμματα περιέχουν ένα νέο πρεβιοτικό, την αραβοξυλάνη η οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά το επίπεδο του μπιφιδοβακτηρίου στο ανθρώπινο έντερο.

Το μπιφιδοβακτήριο είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο του παχέος εντέρου που παράγει αμινοξέα μικρής αλυσίδας δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον που αποτρέπει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων ενώ τα αμινοξέα που παράγει είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κολονοκυττάρων ενώ τέλος παράγει βιταμίνη Β και γαλακτικό και οξικό οξύ που μειώνουν περεταίρω το pH.


Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αραβοξυλάνη αυξάνει τα επίπεδα οξικών και προπιονικών λιπαρών οξέων.


Τα βυνοϋπολείμματα ελήφθησαν από το ζυθοποιείο AB-InBev στο Leuven του Βελγίου ενώ οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από την Concept Life Sciences Ltd, UK.


Πηγή

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-021-02570-8 https://apolloniannutrition.gr/mpifidobaktirio