ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΤΩΝ

29.01.23Η Ιρλανδία με νομοσχέδιο προσπαθεί να τοποθετήσει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στις φιάλες κρασιού, μπίρας και οινοπνευματωδών ποτών.

Η Ιρλανδία "ταράζει τα νερά" στην Βιομηχανία των ποτών.


Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και ουσιαστικά ήρθε αντιμέτωπη με την καπνοβιομηχανία. Τώρα, προσπαθεί να τοποθετήσει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στις φιάλες κρασιού, μπίρας και οινοπνευματωδών ποτών. Όπως δηλαδή έχουν τοποθετηθεί ετικέτες στα τσιγάρα που προειδοποιούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος, έτσι με το ιρλανδικό σχέδιο θέλει να τοποθετηθούν και στα μπουκάλια ποτών αντίστοιχες ετικέτες ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο, βλάπτει το αγέννητο μωρό και συνδέεται άμεσα με θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Όπως είναι λογικό, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσεις έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρκετές χώρες αλλά και ολόκληρη την βιομηχανία ποτών να έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.


Η Ιρλανδία με αυτόν τον τρόπο αποσκοπεί στην μείωση της κατάχρησης αλκοόλ οπότε και δεν θα επιβαρύνεται ο τομέας της Υγείας της χώρας. Η νομοθεσία επίσης προβλέπει κατώτατες τιμές στα ποτά λιανικής πώλησης γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις των καταναλωτών αφού πλέον οι τιμές αυτών των προϊόντων έχουν αυξηθεί.


Το νομοθετικό αυτό σχέδιο δεν έχει ακόμα υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας της Ιρλανδίας αφού γνωρίζει τις πως μια τέτοια απόφαση θα φέρει μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις στους ζυθοποιούς και οινοποιούς σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο Όταν το νομοσχέδιο υπογραφεί, τότε από το 2026 τα αλκοολούχα προϊόντα θα πρέπει υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους τις σχετικές προειδοποιήσεις οι οποίες θα είναι γραμμένες με κόκκινα κεφαλαία γράμματα.


Όπως τονίζει και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών της Ιταλίας κ. Ettore Prandini η προτεινόμενη επισήμανση ισοδυναμεί με παραπληροφόρηση αφού δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε το αλκοόλ με τα τσιγάρα αφού όπως είναι γνωστό η μέτρια κατανάλωση μπίρας και κρασιού ωφελεί την υγεία. Σύμφωνος με την παραπάνω τοποθέτηση είναι και ο ο Ulrich Adam της Spirits Europe υποστηρίζει ότι το ιρλανδικό σύστημα δεν κάνει διάκριση μεταξύ ”μέτριας” και ”υπερβολικής” κατανάλωσης αλκοόλ.


Την αντίθεσή της στην ιρλανδική πρόταση εκφράζει και η βιομηχανία ποτών η οποία την χαρακτηρίζει αντιευρωπαϊκή λέγοντας ότι θα δημιουργούσε εμπορικούς φραγμούς και θα υπονόμευε την κοινή αγορά της ΕΕ. Η Brewers of Europe, που εκπροσωπεί 10.000 ζυθοποιούς, δήλωσε ότι τα μέτρα ”αποτελούν αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων”.


Ουσιαστικά, αυτό το νομοθετικό σχέδιο πλήττει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας και θέτει υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, φέρνοντας σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση έναν τομέα που έχει προσφέρει πολλά στους Ευρωπαίους” αναφέρει ο Lamberto Frescobaldi, πρόεδρος της ιταλικής ένωσης οινοποιών Unione Italiana Vini.


πηγή : Politico