νεα φορολογηση των αλκοολουχων ποτων στην μ. βρετανια με βαση το ποσοστο αλκοολ

27.10.2021, του Μιχάλη ΜεσαναγρενούΝέα δεδομένα φορολόγησης της μπίρας στην Μ. Βρετανία. Ο Ρίσι Σουνάκ, ο Βρετάνος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την μείωση της φορολόγησης στην μπίρα, την μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες αλλά και την απλοποίηση των δασμών στα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ.

Τα μέτρα αυτά δίνουν μια ανάσα στις παμπ και τα μπαρ τα οποία πλήγηκαν από τα αυστηρά μέτρα περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.


Το σύστημα φορολόγησης των οινοπνευματωδών ποτών χρονολογείται από το 1643 και θεωρείται πλέον ξεπερασμένο και αρκετά περίπλοκο γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης αυτών. Πλέον, θα φορολογούνται βάσει το ποσοστό αλκοόλ και επομένως τα ποτά που περιέχουν υψηλό ποσοστό αλκοόλ δέχονται αύξηση ενώ αντίθετα τα χαμηλού αλκοόλ ποτά υφίστανται μείωση Η απόφαση που είχε ληφθεί για αύξηση των φόρων σε κρασί, μηλίτη και μπίρα ακυρώνεται από την Πέμπτη 28/10/21. Η ακύρωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των φόρων κατά 565 έως 775 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.


Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός "Οι μεταρρυθμίσεις μας κάνουν το σύστημα φορολόγησης αλκοολούχων ποτών απλούστερο, δικαιότερο και πιο υγιές".


Οι ανακοινώσεις αυτές ώθησαν τις μετοχές εταιριών που εκμεταλλεύονται τις παμπ ανοδικά και μερικές από αυτές ακόμα και σε ποσοστό άνω του 5.


Ποτά που σερβίρονται από αντλίες όπως είναι η βαρελίσια μπίρα υπόκεινται σε μείωση φόρου κατά μέσο όρο 3 πένες ανά πίντα .


πηγή : www.imerisia.gr