world ber cup 2023 : οι ολυμπιακοι αγωνεσ τησ μπιρασ

30.10.22, του Μιχάλη ΜεσαναγρενούΤο World Beer Cup είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός ο οποίος διοργανώνεται από τους Brewers Association της Αμερικής και λαμβάνουν μέρος πάνω από 2000 ζυθοποιίες με πάνω από 10.000 συμμετοχές.

Το επόμενο World Beer Cup θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαϊου 2023 στο Nashville, Tenn. των ΗΠΑ

Σχετικά με το World Beer Cup


Ξεκίνησε το 1996 για να γιορτάσει την τέχνη και την επιστήμη της ζυθοποιίας ενώ προάγει τη διεθνή αριστεία ζυθοποιίας. Όπως δήλωσε και ο Διευθυντής του World Beer Cup, Chris Williams «Όταν οι επαγγελματίες του κλάδου αναγνωρίζουν την αριστεία σε προϊόντα από όλη την αγορά, ο καταναλωτής μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτές οι μάρκες είναι οι καλύτερες διαθέσιμες»


Λίγα λόγια για τα βραβεία

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 111 κατηγορίες αλλά δεν βραβεύει αυτόματα τις τρεις πρώτες συμμετοχές. Αυτό σημαίνει ότι σε μια κατηγορία μπορεί να δοθεί ασημένιο και χάλκινο και όχι χρυσό για τις τρεις πρώτες κατηγορίες. Οπότε ο νικητής μπορεί να είναι με ασημένιο ή χάλκινο βραβείο.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κριτήρια. Όπως αναφέρει ο κ. Williams, «Η αξιολόγηση της μπίρας γίνεται σε πολλά επίπεδα. Σε επαγγελματικό επίπεδο, η αξιολόγηση της μπύρας είναι μια μορφή αξιολόγησης από ομοτίμους. Τα αποτελέσματα είναι δημόσια, έτσι οι καταναλωτές μπορούν να μάθουν ποιες μπίρες ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και ποιες μπίρες αποτελούν παραδείγματα συγκεκριμένων στυλ όπως ερμηνεύονται από τους κριτές».


ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΧΡΥΣΟ

Μια μπίρα παγκόσμιας κλάσης που αντιπροσωπεύει με ακρίβεια το συγκεκριμένο στυλ, επιδεικνύοντας τη σωστή ισορροπία γεύσης, αρώματος και εμφάνισης.


ΑΣΗΜΕΝΙΟ

Μια εξαιρετική μπίρα που μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τις παραμέτρους στυλ, ενώ διατηρεί στενή προσκόλληση στο στυλ και εμφανίζει εξαιρετική γεύση, άρωμα και εμφάνιση.


ΧΑΛΚΙΝΟ

Ένα καλό παράδειγμα του στυλ που μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τις παραμέτρους στυλ ή/και να έχει μικρά ελαττώματα στη γεύση, το άρωμα ή την εμφάνιση


Πώς επιλέγονται οι κριτές

Ο διευθυντής του World Beer Cup επιλέγει κριτές από μια λίστα διεθνώς αναγνωρισμένων ζυθοποιών, συμβούλων, προμηθευτών του κλάδου και συγγραφέων. Αυτά τα άτομα έχουν επιλεγεί με βάση:

(1) την επίσημη εκπαίδευσή τους στην γευσιγνωσία της μπίρας.

(2) την συνεχής εμπειρία τους στην γευσιγνωσία της μπίρας.

(3) βιομηχανία και αναγνώριση από συναδέλφους

(4) γνώση των στυλ μπίρας και της διαδικασίας ζυθοποίησης και

(5) συμπεριφορά τους ως κριτές


Οι υποψήφιοι κριτές πρέπει να επικοινωνούν σε άπταιστα αγγλικά (γραπτά και προφορικά), πρέπει να έχουν επίσημη εκπαίδευση γευσιγνωσίας της μπίρας και πρέπει να συμμετέχουν σε τακτικά πάνελ γεύσης ή διαγωνισμούς. Κάθε επιτροπή κριτών του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπύρας περιλαμβάνει ~10-12% κριτές που εισήχθησαν πρόσφατα στην επιτροπή.


Η διαδικασία της αξιολόγησης

Οι κριτές ανατίθενται από τον Διευθυντή Διαγωνισμού να κρίνουν τις μπίρες στον συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσής τους και δεν κρίνουν σε κάθε κατηγορία. Οι κριτές σπάνια δοκιμάζουν περισσότερες από 30 μπίρες σε οποιαδήποτε συνεδρία αξιολόγησης και οι κριτές δεν αξιολογούν ποτέ το δικό τους προϊόν ή οποιοδήποτε προϊόν για το οποίο έχουν άμεση σχέση (ένας σύμβουλος δεν μπορεί να κρίνει την μπίρα ενός πελάτη). Η κρίση είναι τυφλή, χωρίς καμία γνώση επωνυμίας που παρέχεται στους κριτές. Οι συμμετοχές μπίρας κρίνονται αποκλειστικά βάσει της αξίας τους.


Οι κριτές εκτελούν αρκετούς σημαντικούς ρόλους στο World Beer Cup. Καθορίζουν τις νικητήριες συμμετοχές μπίρας που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια απονομής που περιγράφονται παραπάνω. Αναμένεται επίσης να παρέχουν συνοπτικά, ακριβή γραπτά σχόλια στις εισερχόμενες ζυθοποιίες σχετικά με τις συμμετοχές τους, περιγράφοντας τα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος καθώς και τα ελαττώματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Αυτή η έμμεση επικοινωνία με τις ζυθοποιίες που συμμετέχουν προσθέτει αξία στις συμμετοχές τους στο World Beer Cup.


Η επίσημη ιστοσελίδα είναι https://www.worldbeercup.org/